بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صلی علی محمد و ال محمد
انسان موجودیست دارای سه " نیرو" در وجود خود :
1-قوّه عاقله : که همان نیروی تفکر در وجود آدمیست که فرق میان او و حیوان است .
2-قوّه شهویّه : که اگر تحت نظر نیروی عقل قرار نگیرد ، یکی از مراکز فساد در وجود انسان میشود .
3-قوّه غضبیّه : این نیرو هم باید تحت کنترل عقل باشد تا انسان دچار فسادنشود .
این سه نیرو به این شکل محل فسادند مگر اینکه به نقطه فضیلت خود برسند و توسط عقل کنترل شوند . فضیلت قوه عاقله که خود به عقل نظری و عقل عملی تقسیم میشود ، بدین صورت است : برای عقل نظری میشود حکمت و برای عقل عملی میشود عدالت .
فضیلت قوه شهویّه میشود ؛" عفت " و فضیلت قوه غضبیّه میشود هم شجاعت و هم حلم و صبوری .
باید همیشه متوجه این موضوع باشیم که انسان در صورتی هم که این سه نیرو را تحت کنترل عقل در بیاورد باز هم مورد تهاجم وسوسه های شیطانی قرار میگیرد .
حال توجه داشته باشیم دستوراتی که توسط دین مبین اسلام به انسان داده شده برای تعالی اوست است ، اگر اینچنین نبود که قوه عاقله در وجود آدمی معنا پیدا نمیکرد و اسم انسان یک اسم حیوانی میشد ؛ مثل شیر ، پلنگ ، گرگ ، گاو و ... .
پس انسان باید همیشه این نیروها (عقل – شهوت – غضب ) را تحت کنترل خود داشته باشد و مراقب وساوس شیطان هم باشد و بداند که همه انسانها هم مثل خودش دارای چنین نیروهای هستند و همیشه موردتهاجم وسوسه شیطان هم قرار دارند. این انسان در جامعه زندگی میکند و روابط اجتماعی اگر درست معنا و پیاده شوند باعث آسایش اویند .
یکی از روابط اجتماعی سفارش شده در اسلام " صله رحم " میباشد . " صله رحم " در لغت به معنی ( اتحاد و پیوستگی خویشاوندان ) است . امّا باید دانست در انجام این امر سفارش شده و مستحب که برکات زیادی نیز به همراه دارد ، همیشه باید مراقب وسوسه های شیطانی بود .
(( خانواده ها بیشتر، خود را در مقابل چشم های ناپاک غریبه حفظ میکنند زیرا آنها را نامحرم میدانند و خود را برای مقابله با ایشان آماده کرده اند)) .
ولی بعضی وقتها غافل میشود که هر انسان دارای قوّه شهویّه میباشد و این انسان میتواند حتی " برادر " شخص باشد . در بعضی خانواده ها زیاد به مسائل مربوط به محرم یا نامحرم بودن افراد توجه نمیشود وهمه خانم ها " خواهر " و همه آقایان "برادر " فرض میشوند ، غافل از اینکه همیشه " شیطان نفس " در کمینگاه ، آماده وسوسه کردن است . قصد بر این نیست که روابط بین خانواده ها یا همان " صله رحم " قطع شود بلکه منظور اینست که این روابط (بسیار پسندیده ) کنترل شده باشد .مثلا ؛ گفته نشود باجناق یا شوهر خواهر فرد مانند برادر اوهستند تا صمیمیّت ها بیش از حد کنترل بالا رود و مسائلی غیر قابل باور پیش آید .
خانواده ها همیشه بطور محسوس یا نا محصوص مراقب رفت و آمد فرزندان خواهر یا برادر خود به منزل خود باشند . بعضی آمد و شد های خانوادگی باید از " حد معقول " تجاوز نکند . " زن " در خانواده همیشه باید خود را در مقابل شوهر خواهر ، برادر شوهر و دیگر افراد نامحرم حفظ کند . نگوید و نگویند آنها مانند برادر م میباشند . نوع سخن گفتن " زن " با نامحرمان یکی از عوامل تحریک میباشد و زن باید آنرا مورد توجه قرار دهد .
در همه جای جهان خانواده ها ی هم که دید مذهبی ضعیف دارند یا اصلا مذهبی نیستند با تجاوز به حریم خود مقابله میکنند پس این (( حفظ حریم خانه و خانواده)) در تمام جهان عمومیّت دارد مگر افراد کاملا فاسد که خود مجرم نیز میباشند .
این مطلب را همیشه در ذهن خویش مورد توجه قرار دهیم که : بعضی پشیمانیها بسیار (( دردناک )) میباشند وبا بعضی مراقبتهای ساده میتوان جلوی این پشیمانیها را گرفت .کار بعضی خانواده ها به خاطر مورد توجه قرار ندادن بعضی مسائل پیش پا افتاده به جدائی کشیده شده یا در بعضی موارد به خاطر حفظ آبرو یا داشتن فرزند ، افراد ( زن و مرد ) با ناراحتی همدیگر را تحمل میکنند . در صورتی که اگر و تنها اگر در رفت و آمدهای ساده خانوادگی یا همان " صله رحم " یک مقدار به حریم خود احترام میگذاشتند و مسائل مربوط به محرم یا نامحرم بودن افراد و نوع سخن گفتن با آنها را رعایت میکردند هرگز این مشکلات پیش نمیآمد .
رضا طاهرنژاد جوزم